zondag 1 mei 2011

Upside down pineapple pie

Deze pie met ananas is een variant van de tarte tatin die met appel wordt gemaakt.



Hiervoor gebruik ik mijn nieuwe 12 inch skillet en het recept van Weber's way to grill.
Voor een skillet met een diameter van 12" (ik heb er een van 10" en heb dus geprobeerd iet minder te gebruiken)

voor de topping

6 verse plakken ananas (een centimeter dik)
2 eetlepels ongezouten boter (28 gram)
1/2 cup bruine basterd suiker
1/4 cup slagroom
1/4 theelepel gemalen kaneel

Het beslag

1 cup bloem
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel kosher salt
1/4 theelepel baking soda
2/3 cup karnemelk
2 grote eieren
1 theelepel vanille extract
1 stick zachte ongezouten boter (113 gram)
3/4 cup suiker

Bestrijk de ananas met de boter en grill deze, haal van de grill en laat ze afkoelen.



De skillet, direct op de bbq. Smelt hierin de bruine suiker, de slagroom, kaneel en de overgebleven boter.
Als het mengsel begint te borrellen van het vuur halen.




Laat een beetje afkoelen en leg de ananas erin.



Voor het beslag

Meng in een kleine bak de karnemelk,eieren en vanille, meng in een grote bak de bloem, bakpoeder, bakinsoda en zout.
Mix de boter en de suiker met een mixer voor 4 minuten, meng daarna het vloeistof mengsel erbij en voeg daarna geleidelijk het meel mengsel toe.

verdeel het beslag in de skillet met de ananas.



nu kan de skillet voor 45 minuten tot een uur op 175 graden Celsius op de bbq met indirect vuur en de deksel erop.



Hij is klaar als hij mooi lichtbruin van kleur is en een sateprikker er schoon uitkomt.

Draai hem om op een grot bord en eet hem gelijk op.



Naschrift: het beslag was mij veel te dun en ik heb daarom meer bloem gebruikt, de volgende keer gebruik ik gewoon cakemeel of wellicht kant en klaar mix.

Voor de boter maten heb ik een converter gebruikt http://www.traditionaloven.com/conve...converter.html

Bedankt voor het kijken.

zondag 10 april 2011

Upside Down Patato Pie


Ingrediënten:

- 1 eetlepel boter
- 2 eetlepels suiker
- oregano
- krieltjes
- zongedroogde tomaatjes
- oude kaas
- bladerdeeg

Werkwijze:

Smelt de boter in de skillet



voeg de suiker toe en laat het karameliseren



Strooi wat basilicum over het mengsel en bedek de bodem met gehalveerde krieltjes (glade kant naar beneden).



vul de openingen tussen de piepers met zongedroogde tomaten.



Bedek het geheel met dikke plakken oude kaas.



Dek het geheel af met bladerdeeg, ik heb hartig bladerdeeg gebruikt en dit goed uitgerold, prik met een vork veel gaten in het deeg.



Indirect op de barbecue, split gril methode, na 30 - 35 minuten ben je klaar



Omdraaien op een plat bord of plank



Bedankt voor het kijken

dinsdag 29 maart 2011

'Zongedroogde' tomaten


Ik had een doosje cherry roma tomaatjes een mooie gelegenheid om eens zelfgedroogde tomaatjes te maken.

Ingrediënten:

- roma tomaatjes
- extra vergine olijfolie
- teentje knoflook
- italiaanse kruiden

Werkwijze:

Snij de tomaten overlangs doormidden.


Verwijder de zaadlijsten met je vingers en leg ze met de buitenkant naar beneden op een bakblik bekleed met bakpapier.



Bestrijk de tomaten met het mengsel van EVO, knoflook en Italiaanse kruiden



Als laatste strooi je er wat zeezout over



En dan mogen ze 6 uur in een oven van 80° Celcius, en dit is het resultaat





Bedankt voor het kijken.

zondag 27 maart 2011

Pulled Pork loempia's

Een paar weken terug heb ik deze bij noskos mogen proeven en ze waren heerlijk.

Dus toen ik begin deze week Pulled Pork had gemaakt heb ik een zakje bewaard om dit ook eens zelf te maken.

Ingrediënten:

- 350 gram Pulled Pork in kleine blokjes
- 300 gram Witte kool
- 1 geraspte Winterwortel
- Sweet Baby Ray's BBQ sauce
- filodeeg
- 2 geklutste eierdooiers

Tip: wikkel het filodeeg in een natte doek dan kan je de blaadjes makkelijker van elkaar lostrekken.

Werkwijze:

Snijd de witte kool klein en meng dit met de geraspte winterwortel.



Voeg hieraan de gesneden Pulled Pork toe.



Meng dit alles met de Sweet Baby Ray's tot een smeuïg geheel.




Nu kan je de loempia's gaan maken.

Leg hiervoor een velletje filodeeg voor je in een ruit en leg hierop een goede eetlepel loempia-vulling.




Vouw de onderste punt over het mengsel.


Vouw de twee buitenste punten naar binnen als een envoloppe.



Rol het mengsel stevig op naar boven, laat de bovenste driehoek nog even vrij. Besmeer de rand hiervan met de eierdooier.



Rol nu het laatse stukje ook op en herhaal dit totdat het mengsel op is (25 loempia's moet kunnen).


De loempia's moeten ongeveer 5 minuten in de frituur voordat ze klaar zijn.

Die foto's houden jullie van me tegoed.

Bedankt voor het kijken

Snelle Pizza


Als je eens niet zoveel tijd hebt om pizza deeg te maken kan je het ook gewoon bij de supermarkt halen.

En het fijne is dat het ook prima op de Q kan met behulp van een pizza-steen.

Ik gebruik een goedkope van Cadac, werkt fantastisch.

Gebruik anderhalve starter met gloeiend hete briketten en leg deze in een ring in de barbecue. Dit wordt wel de ring of fire genoemd.



Leg nu het rooster erop met de pizza steen in het midden en laat de steen met de deksel erop 10 minuten voorverwarmen.

Maak intussen je pizza's, ik had er drie gemaakt.

twee met voor de helft ananas, ham, paprika, tomaat en kaas en de andere helft tomaat, gerookte kip, paprika, pesto, mozarella en kaas.



En eentje met tomaat, salami, paprika, ham en kaas.



Ik leg de pizza's op bakpapier om ze gemakkelijk op de pizzasteen te kunnen leggen.

Voordat je de pizza op de steen legt moet je even een natte doek over de steen doen hij koelt nu een klein beetje af  en daardoor brandt de pizza iets minder snel aan.

Leg hierna de pizza op de steen en sluit de deksel.

Even een sneak preview na drie minuten



Na zes, zeven minuten zijn ze klaar.





Ze waren heerlijk, bedankt voor het kijken

donderdag 17 februari 2011

Creamy Coleslaw ala Niek

Deze heerlijk romige Coleslaw had Niek op het BBQForum gepost. Dat moest natuurlijk wel gecontroleerd worden.


Ingrediënten:

- ½ cup volle melk
- ½ cup slagroom
- ½ cup suiker
- 6 eetlepels appelazijn
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 geperste knoflooktenen
- 1 eetlepel zout
- 1 witte kool (klein gesneden)
- 3 winterwortels (klein gesneden of geraspt)

In Amerika gebruiken ze 'cup' maten, deze kan je tegenwoordig zelfs bij de Appie kopen, vandaar dat ik het hier niet omreken.

Werkwijze:

Meng de melk, slagroom, suiker, azijn, mayonaise, knoflook en zout.

Doe de kool en de wortels in een grote schaal en meng het met de dressing goed door elkaar.

De coleslaw wordt beter als hij even gestaan heeft. Zelf vind ik hem na een dag het beste, maar in de ijskast is het een paar dagen houdbaar.

Niek bedankt voor de tip.

Bedankt voor het kijken.

donderdag 3 februari 2011

Pulled Pork Kroketten


Deze week heb ik Pulled Pork gemaakt op de bbq. Pulled Pork is een varkensprocureur die lang gerookt wordt op de bbq en dan na een uurtje rusten uit elkaar wordt getrokken.

In Amerika wordt dit gegeten op een broodje met wat coleslaw erbij, je kan het ook goed gebruiken in bonenschotels.

Deze keer wilde ik er wat anders mee maken. . . kroketten.

Als uitgangspunt heb ik het recept gebruikt voor garnalenkroketten van Cees Holtkanp.

Ingrediënten:

Benodigdheden voor de bouillon:
- 1 ui gesnipperd
- 10 gram roomboter
- theelepel bbq rub
- blokje chipottle poeder
- 500 gram water
- blokje runderbouillon

Hiermee maak je meer bouillon dan nodig is

Voor de roux:



- 80 gram roomboter
- 100 gram bloem
- 250 gram melk
- 250 gram bouillon (uit de ingerdiënten hierboven)

Let op, de vloeistoffen worden gewogen en dus niet gemeten.

- 6 gram gelatine geweekt in koud water
- 2 eieredooiers
- 50 gram slagroom
- 300 gram gesneden Pulled Pork
- witte peper
- zout
- een paar druppels Tabasco

- paneermeel fijn
- paneermeel grof  (Panko, te koop bij de toko is ideaal)
- 5 eiwitten
- 10 gram bloem

zonnebloemolie om in te frituren

Werkwijze:

Voor de bouillon fruit je de ui in de boter en voeg de bbq rub en chipottle toe. Voeg 500 ml water toe met het bouillonblokje en breng aan de kook. Als het kookt mag het vuur uit en laat je de bouillon afkoelen en kan je hem daarna zeefen.

Smelt voor de roux de boeter in een pan met dikke bodem. Laat de boeter bruisen maar voorkom dat hij bruin wordt, roer nu met een garde de bloem erdoor. Laat dit 2 minuten doorgaren op het vuur, blijf de gehele tijd goed roeren.



Doe nu geleidelijk de bouillon en de melk bij de roux, steeds wat toeveogend als de vorige hoeveelheid is opgenoemen. Blijf roeren.
Laat de ragout al roerend even doorkoken tot de bloem gaar is. Proef vooral even.
Als het goed is smaakt de roux nu niet meer melig, anders nog even doorkoken.
De pan moet nu van het vuur.
Roer de uitgeknepen blaadjes gelatine er door, dit zorgt er voor dat je later mooie stevige ballen kan maken.
Klop de eierdooiers los met de slagroom en roer dit mengsel door de ragout. Maak die op smaak af met peper, zout en een paar druppels Tabasco.
Roer als laatste de gesneden pulled pork door de ragout.


Stort dit in een bak en laat het een nacht rusten en opstijven in de koelkast.




Als de volgende dag de ragout goed is opgesteven kun je er balletjes uitscheppen, ik heb balletjes van ongeveer 40 gram.


Hiermee maak je een kruising tussen bitterbal en kroket. Rol deze door het fijne paneermeel.

Klop de eiwitten los en mix de bloem erdoor. Rol de kleine kroketjes door het eiwitmengsel en klop zachtjes het extra eiwit eraf, rol het dan door de Panko.


Frituur de kroketen 2 minuten in zonnebloemolie van 180 graden. 

Opengesneden zien ze er zo uit.


Bedankt voor het kijken.