zaterdag 15 januari 2011

Key Lime Pie ala noskos


Vandaag zag ik bij de Amerikaanse winkel in Antwerpen twee soorten Graham koekjes.
Deze koekjes worden gebruikt voor taartbodems.
Twee maanden geleden had ik van noskos een hele mooie 9 inch pie bodem gekregen, nu moest ik dus wel die overheerlijke Key Lime Pie maken.

Voor de bodem heb ik het recept gebruikt van Nabisco.

Ingrediënten:

- 8 hele Honey Graham koekjes
- ¼ cup suiker
- 1/3 cup gesmolten boter (85 gram)

Werkwijze:

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine, en meng alles goed door elkaar.




Stort het hele mengsel in een goed beboterde 9 inch pie vorm. Verdeel het geheel over de bodem en de rand en druk goed aan.
Zet het nu een kwartiertje in de ijskast om op te stijven. Verwarm de oven voor op 175° Celsius.
Bak de taartbodem in 8 minuten af en laat hem op een rooster in de vorm afkoelen.

Hier staat een mooi recept om de taatbodem van 'Digestive' koekjes te maken

Ingrediënten voor de vulling:

Het recept van noskos.

- 4 dooiers (bewaar het eiwit eventueel voor de merengue)
- 1 blikje gezoete gecondenseerde melk
- ½ cup limoensap (sap van 4 of 5 limoenen)
- de rasp van 2 limoenen.

Werkwijze:

Maak de schil van twee limoenen goed schoon en rasp het buitenste schilletje er vanaf. Let op alleen het groene niet het witte want dat is bitter.


Pers nu de limoenen zodat je een halve cup limoensap hebt.


Mix de rasp en de dooiers nu op de hoogste stand zodat het eigeel wat licht geler wordt.


Voeg nu de gecondeseerde melk voorzichtig toe, schraap het blikje leeg. Als dit goed gemengd is kan de helft van het limoensap erbij als ook dit goed is gemengd mag het laatste beetje limoensap erbij.
Stort de vulling in de afgekoelde bodem.


Tik het blik een paar keer op het aanrechtblad zodat de luchtbellen naar boven komen.


Nu mag de taart 12 minuten in een voorverwarmde oven van 175 ° Celcius.
Laat de taart hierna afkoelen op een rooster, daarna mag hij een uur in de vriezer.
Wil je geen merengue op de pie maken dan ben je nu net als ik klaar.
De taart is voor morgen gemaakt, je dient hem dan drie uur van te voren uit de vriezer te halen.

Bedankt voor het kijken.

vrijdag 14 januari 2011

Pigs Worst Nightmare Apple Rub

Op zoek naar een nieuwe rub kwam ik deze tegen op de ´smokering.´


Een rub is een kruiden mengsel dat je op je Spare Ribs doet als smaakmaker.

Deze rub is lekker op je ribben en op kip.

Ingrediënten:

- 6 eetlepels appelpoeder
- 3 eetlepels bruine suiker
- 3 eetlepels rietsuiker
- 3 eetlepels zeezout
- 1 eetlepel zoete paprika poeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel vers gemalen zwarte peper

Werkwijze:

Appelpoeder is hier nergens te vinden, dus dan maar zelf maken. Hiervoor heb ik een zakje gedroogde appel chips bij de reformwinkel gekocht.


Deze heb ik in de koffiemolen gemalen.





De bruine suiker heb ik een half uurtje gedroogd in de oven op 50° Celcius zodat het niet meer plakt.
Nu alle ingrediënten in een kom.


Om alles goed te mengen doe ik het mengsel nog een keer door de koffiemolen.

Daarna even in een luchtdicht potje en je hebt een lekkere eigengemaakte rub.



Daar de appel chips niet helemaal droog waren heeft de rub de neiging om vast te klonteren, voor het gebruik even losmaken en je kan hem prima gebruiken.

Bedankt voor het kijken.

zondag 2 januari 2011

MOINK Balls


Een paar jaar geleden maakte Larry Gaian voor een feestje een simpel bbq hapje. Hij pakte bevroren gehaktballetjes rolde ze door een bbq rub deed er een stukje bacon omheen en rookte ze op de bbq.

Wat voor naam moesten ze hieraan geven... het wordt gemaakt van rundergehakt (MOO) en Bacon wat natuurlijk van het varken is (OINK), samen werd dit MOINK. Belangrijk dat je het met allemaal hoofdletters schrijft.

Het was het begin van een enorme rage, waarbij officiele certificaten werden uitgedeeld en er tegenwoordig zelfs een echte World MOINK Ball Day is, de eerste zaterdag in juni, waarbij wereldwijd door liefhebbers MOINK Balls gemaakt worden.

In het begin werden de certificaten alleen gegeven aan mensen die bevroren 100% rundvlees gehakt balletjes gebruikten, die zijn echter lang niet overal te krijgen. De Nederlander noskos heeft ervoor gezorgd dat MOINK balls nu ook van zelfgemaakte balletje gemaakt kunnen worden, dit heet nu officieel de 'noskos rule.'

Ik heb ze voor het eerst gezien op de site van noskos, hij is ook de eerste Nederlander die gecertificeerd MOINK Baller is.

Gisteren heb ik voor een  nieuwjaarsborrel dan ook wat MOINK ballen gemaakt.

Ingrediënten:

- 750 gram rundergehakt
- 1 zakje parmezaanse kaas
- 1 ei
- 60 gram gekruid paneermeel
- 8 fijngehakte knoflooktenen
- 1 theelepel vers gemalen peper
- 120 ml melk
- 1 theelepel oregano
- 2 theelepels peterselie
- 1 theelepel uienpoeder

(400 gram ontbijtspek en coktail prikkers)

Werkwijze:

Meng alle ingrediënten goed door elkaar en maak er balletjes van, ik haal er ongeveer 50 uit.



Meng ze door een bbq rub



Wikkel de ballen in het ontbijtspek en zet het vast met een cocktail prikker.




Leg de ballen nu indirect op de Q, van 120° C met wat rookhout voor die heerlijke bbq smaak.



Na een uurtje kan je de ballen insmeren met een Mob sauce. Ik gebruik daarvoor een mengsel van bbq sauce, honing, ketjap, bruine suiker en sambal. Daarna mogen ze nog een half uur op de Q.



Eet ze daarna warm op, maar let op ze zijn weg eer je er erg in hebt.




Bedankt voor het kijken.















Maple Fattie


In Amerika verkopen ze in de supermarkt ontbijt worsten. Dat zijn kant en klaar gehakt mengsels in worstvorm.

De populairste zijn de worsten van Jimmy Dean

In Amerika snijden ze plakken van de worst en bakken die voor het ontbijt. Hier zijn dat soort worsten niet te koop, gelukkig staan er op het web veel recepten om vergelijkbare worsten te maken. Op de site van noskos staan ook twee heerlijke recepten.

Deze keer heb ik gekozen voor de Maple Fattie.

Ingrediënten:

- 1 pond varkensgehakt
- 3 eetlepels Maple Syrup
- 1 theelepel zout
- ¼ theelepel koriander

Werkwijze:

Meng alle ingrediënten goed door elkaar, ik gebruik varkensgehakt omdat dit meer vet bevat dan rundergehakt. Zonder vet krijg je een bijzonder droge worst en dat is niet lekker.


Maak van het gehaktmengsel een worst van een centimeter of zes doorsnede. Rol deze stevig in huishoudfolie en laat deze een nacht opstijven in de koelkast.


De volgende dag haal je worst uit de folie en rol hem door een van je favoriete bbq rubs. Deze heb ik door de Dizzy Pig 'Raging River' gehaald.



Leg hem nu indirect op de Q tot hij een kerntemperatuur heeft van 72° C. Als rookhout heb ik Maple snippers gebruikt, deze verspreid een heerlijk zoete lucht door de tuin.



Deze heeft twee uur op de WSM gelegen bij een temperatuur van 125° C.

Heerlijk voor bij de borrel.


Bedankt voor het kijken.

vrijdag 31 december 2010

Appel Beignets

Vandaag de laatste dag van het jaar is het weer tijd voor zelf gemaakte appel beignets.




Het volgende recept komt van Reitse Spanninga, onze weber kok, en was deel van de winterweberkookcursus 2008 (leuk woord met scrabble op drie keer woordwaarde).

Ingrediënten voor 8 personen:



- 3 Goudreinet appels
- 3 eiwitten
- 100 gram bloem
- 200 gram Bread Crumb (panko verkrijgbaar bij een toko)
- 1 liter sla olie voor een weber wok van 47 cm, 1½ liter voor een weber wok van 57 cm
- kaneelsuiker (kaneelpoeder met kristalsuiker)

Werkwijze:

Goudreinet appel schillen en klokhuis verwijderen met een appelboor
in plakken snijden, bloemen
Eerste keer door het eiwit halen
Eerste keer paneren in de Bread Crumbs
tweede keer door eiwit halen
tweede keer paneren door de Bread Crumbs.
Frituren in de wok op 180º C in de sla olie.
Vul de briketten BBQ met twee starters voor de 57 cm of 1 starter voor de 47 cm hete briketten.
Leg de briketten op het onderste rooster van de BBQ. Zet de schuiven helemaal open.
Doe de olie in de wok en laat deze heet worden tot 180ºC
Na het frituren de krokante appelbeignets rollen in de kaneelsuiker.


PAS OP!! Olie is altijd gevaarlijk met brandwonden e.d. pas op voor de kleintjes en na de frituur sessie de wok laten afkoelen in de BBQ. Schuiven dicht en de volgende dag pas de olie uit de wok halen.
(of het gewoon in de frituurpan doen).




Bedankt voor het kijken, een een gezond 2011.

vrijdag 24 december 2010

Kerststol

Vanavond nog even vlug twee stollen voor Kerstmis gemaakt.



Ingrediënten voor 1 stol:

- 250 gram bloem
- 8 gram bakpoeder (1/2 pakje)
- 100 gram suiker
- 1 pakje vanille suiker
- 1 snufje zout
- 1 ei
- 90 gram boter
- 125 gram kwark
- 125 gram rozijnen
- 25 gram poedersuiker



Werkwijze:

De bloem en bakpoeder zeven op het aanrechtblad. Kuil maken in het midden en daarin de rest van de ingrediënten doen.



Het deeg goed kneden. Mocht het deeg nog te 'nat' zijn dan nog wat bloem toevoegen.
Vouw het deeg uit.



Oprollen als stol vorm



Op een ingevet bakblik leggen



In de voorverwarmde hetelucht oven van 160° C, voor 50 tot 60 minuten.



Uit de oven insmeren met een beetje boter en bestrooien met poedersuiker.




Bedankt voor het kijken, en alvast een prettige Kerst gewenst.

woensdag 15 december 2010

Gerookte kipfilet

Nadat ik de laatste maanden op het BBQ Genootschap steeds vaker gerookte kipfilet voorbij zag komen stond het met stip bovenaan de to-do-lijst.

Gisteren bij mijn buurman 6 kipfilets gehaald en die in een pekeloplossing gelegd van 2 liter water, 200 gram zeezout, 1 eetlepel gekneusde peperkorrels, 1 eetlepel thijm, ½ theelepel rozemarijn en 4 laurierblaadjes.

De pekeloplossing had ik 's ochtends al gemaakt en even aan de kook gebracht zodat het zout goed oplostte en de smaak van de kruiden goed vrij kwam. Daarna af laten koelen tot een graad of vier.

Nadat de kipfilets een half uur in het pekelbad haden gelegen, heb ik ze afgespoelt en drooggedept. Toen nog even laten nadrogen in de ijskast.

Intussen de Weber Smokey Mountain klaargezet met de Minion Methode en twee blokken appelhout.
Bij de Minion methode leg je een aantal brandende briketten bovenop een stapel briketten die nog niet branden. Hierdoor kan je langer roken bij een lagere temperatuur.


Daarboven de zes kipfilets.



Drie uur later bij een temperatuur van 100 graden C, waren de kipfilets klaar (78 C).



Toen aflaten koelen en vandaag even ingepakt.





Ik heb er vijf ingepakt, de zesde heb ik gelijk geprobeerd.


Hij was heerlijk, meer rooksmaak dan bij gerookte kip uit de winkel, maar niet te overheersend.

Bedankt voor het kijken.