zondag 2 januari 2011

MOINK Balls


Een paar jaar geleden maakte Larry Gaian voor een feestje een simpel bbq hapje. Hij pakte bevroren gehaktballetjes rolde ze door een bbq rub deed er een stukje bacon omheen en rookte ze op de bbq.

Wat voor naam moesten ze hieraan geven... het wordt gemaakt van rundergehakt (MOO) en Bacon wat natuurlijk van het varken is (OINK), samen werd dit MOINK. Belangrijk dat je het met allemaal hoofdletters schrijft.

Het was het begin van een enorme rage, waarbij officiele certificaten werden uitgedeeld en er tegenwoordig zelfs een echte World MOINK Ball Day is, de eerste zaterdag in juni, waarbij wereldwijd door liefhebbers MOINK Balls gemaakt worden.

In het begin werden de certificaten alleen gegeven aan mensen die bevroren 100% rundvlees gehakt balletjes gebruikten, die zijn echter lang niet overal te krijgen. De Nederlander noskos heeft ervoor gezorgd dat MOINK balls nu ook van zelfgemaakte balletje gemaakt kunnen worden, dit heet nu officieel de 'noskos rule.'

Ik heb ze voor het eerst gezien op de site van noskos, hij is ook de eerste Nederlander die gecertificeerd MOINK Baller is.

Gisteren heb ik voor een  nieuwjaarsborrel dan ook wat MOINK ballen gemaakt.

Ingrediƫnten:

- 750 gram rundergehakt
- 1 zakje parmezaanse kaas
- 1 ei
- 60 gram gekruid paneermeel
- 8 fijngehakte knoflooktenen
- 1 theelepel vers gemalen peper
- 120 ml melk
- 1 theelepel oregano
- 2 theelepels peterselie
- 1 theelepel uienpoeder

(400 gram ontbijtspek en coktail prikkers)

Werkwijze:

Meng alle ingrediƫnten goed door elkaar en maak er balletjes van, ik haal er ongeveer 50 uit.Meng ze door een bbq rubWikkel de ballen in het ontbijtspek en zet het vast met een cocktail prikker.
Leg de ballen nu indirect op de Q, van 120° C met wat rookhout voor die heerlijke bbq smaak.Na een uurtje kan je de ballen insmeren met een Mob sauce. Ik gebruik daarvoor een mengsel van bbq sauce, honing, ketjap, bruine suiker en sambal. Daarna mogen ze nog een half uur op de Q.Eet ze daarna warm op, maar let op ze zijn weg eer je er erg in hebt.
Bedankt voor het kijken.3 opmerkingen:

  1. MOINK Balls zijn heerlijk, heb ze nu 2x gemaakt en wat een succes!! Ik ga je blog volgen. Groeten, Smokey

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo Frits, jij hebt lekkere ballen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen