zondag 2 januari 2011

MOINK Balls


Een paar jaar geleden maakte Larry Gaian voor een feestje een simpel bbq hapje. Hij pakte bevroren gehaktballetjes rolde ze door een bbq rub deed er een stukje bacon omheen en rookte ze op de bbq.

Wat voor naam moesten ze hieraan geven... het wordt gemaakt van rundergehakt (MOO) en Bacon wat natuurlijk van het varken is (OINK), samen werd dit MOINK. Belangrijk dat je het met allemaal hoofdletters schrijft.

Het was het begin van een enorme rage, waarbij officiele certificaten werden uitgedeeld en er tegenwoordig zelfs een echte World MOINK Ball Day is, de eerste zaterdag in juni, waarbij wereldwijd door liefhebbers MOINK Balls gemaakt worden.

In het begin werden de certificaten alleen gegeven aan mensen die bevroren 100% rundvlees gehakt balletjes gebruikten, die zijn echter lang niet overal te krijgen. De Nederlander noskos heeft ervoor gezorgd dat MOINK balls nu ook van zelfgemaakte balletje gemaakt kunnen worden, dit heet nu officieel de 'noskos rule.'

Ik heb ze voor het eerst gezien op de site van noskos, hij is ook de eerste Nederlander die gecertificeerd MOINK Baller is.

Gisteren heb ik voor een  nieuwjaarsborrel dan ook wat MOINK ballen gemaakt.

Ingrediënten:

- 750 gram rundergehakt
- 1 zakje parmezaanse kaas
- 1 ei
- 60 gram gekruid paneermeel
- 8 fijngehakte knoflooktenen
- 1 theelepel vers gemalen peper
- 120 ml melk
- 1 theelepel oregano
- 2 theelepels peterselie
- 1 theelepel uienpoeder

(400 gram ontbijtspek en coktail prikkers)

Werkwijze:

Meng alle ingrediënten goed door elkaar en maak er balletjes van, ik haal er ongeveer 50 uit.



Meng ze door een bbq rub



Wikkel de ballen in het ontbijtspek en zet het vast met een cocktail prikker.




Leg de ballen nu indirect op de Q, van 120° C met wat rookhout voor die heerlijke bbq smaak.



Na een uurtje kan je de ballen insmeren met een Mob sauce. Ik gebruik daarvoor een mengsel van bbq sauce, honing, ketjap, bruine suiker en sambal. Daarna mogen ze nog een half uur op de Q.



Eet ze daarna warm op, maar let op ze zijn weg eer je er erg in hebt.




Bedankt voor het kijken.















Maple Fattie


In Amerika verkopen ze in de supermarkt ontbijt worsten. Dat zijn kant en klaar gehakt mengsels in worstvorm.

De populairste zijn de worsten van Jimmy Dean

In Amerika snijden ze plakken van de worst en bakken die voor het ontbijt. Hier zijn dat soort worsten niet te koop, gelukkig staan er op het web veel recepten om vergelijkbare worsten te maken. Op de site van noskos staan ook twee heerlijke recepten.

Deze keer heb ik gekozen voor de Maple Fattie.

Ingrediënten:

- 1 pond varkensgehakt
- 3 eetlepels Maple Syrup
- 1 theelepel zout
- ¼ theelepel koriander

Werkwijze:

Meng alle ingrediënten goed door elkaar, ik gebruik varkensgehakt omdat dit meer vet bevat dan rundergehakt. Zonder vet krijg je een bijzonder droge worst en dat is niet lekker.


Maak van het gehaktmengsel een worst van een centimeter of zes doorsnede. Rol deze stevig in huishoudfolie en laat deze een nacht opstijven in de koelkast.


De volgende dag haal je worst uit de folie en rol hem door een van je favoriete bbq rubs. Deze heb ik door de Dizzy Pig 'Raging River' gehaald.



Leg hem nu indirect op de Q tot hij een kerntemperatuur heeft van 72° C. Als rookhout heb ik Maple snippers gebruikt, deze verspreid een heerlijk zoete lucht door de tuin.



Deze heeft twee uur op de WSM gelegen bij een temperatuur van 125° C.

Heerlijk voor bij de borrel.


Bedankt voor het kijken.

vrijdag 31 december 2010

Appel Beignets

Vandaag de laatste dag van het jaar is het weer tijd voor zelf gemaakte appel beignets.




Het volgende recept komt van Reitse Spanninga, onze weber kok, en was deel van de winterweberkookcursus 2008 (leuk woord met scrabble op drie keer woordwaarde).

Ingrediënten voor 8 personen:



- 3 Goudreinet appels
- 3 eiwitten
- 100 gram bloem
- 200 gram Bread Crumb (panko verkrijgbaar bij een toko)
- 1 liter sla olie voor een weber wok van 47 cm, 1½ liter voor een weber wok van 57 cm
- kaneelsuiker (kaneelpoeder met kristalsuiker)

Werkwijze:

Goudreinet appel schillen en klokhuis verwijderen met een appelboor
in plakken snijden, bloemen
Eerste keer door het eiwit halen
Eerste keer paneren in de Bread Crumbs
tweede keer door eiwit halen
tweede keer paneren door de Bread Crumbs.
Frituren in de wok op 180º C in de sla olie.
Vul de briketten BBQ met twee starters voor de 57 cm of 1 starter voor de 47 cm hete briketten.
Leg de briketten op het onderste rooster van de BBQ. Zet de schuiven helemaal open.
Doe de olie in de wok en laat deze heet worden tot 180ºC
Na het frituren de krokante appelbeignets rollen in de kaneelsuiker.


PAS OP!! Olie is altijd gevaarlijk met brandwonden e.d. pas op voor de kleintjes en na de frituur sessie de wok laten afkoelen in de BBQ. Schuiven dicht en de volgende dag pas de olie uit de wok halen.
(of het gewoon in de frituurpan doen).




Bedankt voor het kijken, een een gezond 2011.

vrijdag 24 december 2010

Kerststol

Vanavond nog even vlug twee stollen voor Kerstmis gemaakt.



Ingrediënten voor 1 stol:

- 250 gram bloem
- 8 gram bakpoeder (1/2 pakje)
- 100 gram suiker
- 1 pakje vanille suiker
- 1 snufje zout
- 1 ei
- 90 gram boter
- 125 gram kwark
- 125 gram rozijnen
- 25 gram poedersuiker



Werkwijze:

De bloem en bakpoeder zeven op het aanrechtblad. Kuil maken in het midden en daarin de rest van de ingrediënten doen.



Het deeg goed kneden. Mocht het deeg nog te 'nat' zijn dan nog wat bloem toevoegen.
Vouw het deeg uit.



Oprollen als stol vorm



Op een ingevet bakblik leggen



In de voorverwarmde hetelucht oven van 160° C, voor 50 tot 60 minuten.



Uit de oven insmeren met een beetje boter en bestrooien met poedersuiker.




Bedankt voor het kijken, en alvast een prettige Kerst gewenst.

woensdag 15 december 2010

Gerookte kipfilet

Nadat ik de laatste maanden op het BBQ Genootschap steeds vaker gerookte kipfilet voorbij zag komen stond het met stip bovenaan de to-do-lijst.

Gisteren bij mijn buurman 6 kipfilets gehaald en die in een pekeloplossing gelegd van 2 liter water, 200 gram zeezout, 1 eetlepel gekneusde peperkorrels, 1 eetlepel thijm, ½ theelepel rozemarijn en 4 laurierblaadjes.

De pekeloplossing had ik 's ochtends al gemaakt en even aan de kook gebracht zodat het zout goed oplostte en de smaak van de kruiden goed vrij kwam. Daarna af laten koelen tot een graad of vier.

Nadat de kipfilets een half uur in het pekelbad haden gelegen, heb ik ze afgespoelt en drooggedept. Toen nog even laten nadrogen in de ijskast.

Intussen de Weber Smokey Mountain klaargezet met de Minion Methode en twee blokken appelhout.
Bij de Minion methode leg je een aantal brandende briketten bovenop een stapel briketten die nog niet branden. Hierdoor kan je langer roken bij een lagere temperatuur.


Daarboven de zes kipfilets.



Drie uur later bij een temperatuur van 100 graden C, waren de kipfilets klaar (78 C).



Toen aflaten koelen en vandaag even ingepakt.





Ik heb er vijf ingepakt, de zesde heb ik gelijk geprobeerd.


Hij was heerlijk, meer rooksmaak dan bij gerookte kip uit de winkel, maar niet te overheersend.

Bedankt voor het kijken.

dinsdag 23 november 2010

Fruitig toetje

Na de spare ribs had ik nog een kleine verrassing voor de heren, een fruitig toetje.

In een klein alluminium schaaltje doe je wat rood fruit en die bedek je dan weer met marshmellows.



zet ze inditect op de bbq



en na een minuut of vijf. . . (tot tien)



lekker met wat vruchten sorbetijs.

Bedankt voor het kijken.

maandag 22 november 2010

Wisconsin Style Brats

Deze zondag ben ik bij een vriend in Grimbergen langs geweest. Hij had nog een oude Weber bbq staan en daar moest hoog nodig wat op worden klaar gemaakt.

We zouden met z'n drieen zijn dus ik had wat braadworsten, twee ribjes en wat fruit mee genomen.

Met de braadworsten heb ik Wisconsin Style Brats gemaakt volgens het recept van noskos.

Je maakt dit door een flinke klont boter in een alluminium bakje te smelten en er een paar uien in te fruiten. Tegelijkertijd braad je de worsten aan.



Als de uien zacht zijn leg je de worsten er boven op en voeg je bier toe, deze keer heb ik pils gebruikt maar een Grimbergen Dubbel was meer op zijn plaats geweest.



Dek schaal af met alluminiumfolie en zet hem voor twintig minuten indirect op de bbq.



De folie mag eraf en de worsten mogen nogmaals twintig minuten indirect op de bbq. Zo kan het overbodige vocht verdampen en wordt de smaak intenser.



Op een broodje, met wat van de uien en een beetje sla en smullen maar.



Bedankt voor het kijken.