dinsdag 15 januari 2013

Kelly Bronze Turkey




Met de feestdagen is het mooi om een kalkoen op tafel te zetten. Dit jaar heb ik gekozen voor een van de betere kalkoenen die er te koop zijn; de Kelly Bronze Turkey.

Kelly Bronze kalkoenen zijn slechts beperkt leverbaar en je moet dan ook nog eens bij de betere poelier of slager zijn. De mijne komt van 'het  Haantje' te Malden, mijn huisleverancier voor gevogelte en Spareribs.

Ingrediënten:

- 1 Kelly Bronze Kalkoen
- 2 winterwortels
- 4 uien
- knoflook
- 250 ml water
- peper en zout
- verse kruiden
- braadslede
- Weber Smokey Mountain op 175 C
- appel rookhout

Werkwijze:

De Kelly Bronze Kalkoen heeft zwarte veren en daarom ook zwarte haarzakjes, die kan je met een pincet verwijderen maar dat hoeft niet.



Snijd de peen en uien en doe deze in de braadslede met wat knoflook en verse kruiden.



Leg de kalkoen op de groente en laat hem zo enige uren op kamertemperatuur komen in de keuken.



Een half uur voor de kalkoen op de WSM gaat kan je de kalkoen borst wat terugkoelen met een coldpack zodat de borst en de dijen tegelijkertijd klaar zijn.

De kalkoen heb ik met wat peper en zout bestrooid, de vleugels heb ik op aanraden van noskos ingepakt met alluminiumfolie, aangezien deze anders verbrand zijn als de kalkoen klaar is. De kalkoen gaat op zijn borst in de WSM op 175 C en wat appel rookhout. De rug van de kalkoen bevat het meeste vet en door hem met de borst naar beneden in de braadslede te leggen bedruipt het vet van de rug als het ware de kalkoen. Giet het water in de braadslede.



Na een uur mag het alluminiumfolie eraf.



Na weer een half uur heb ik de kalkoen omgedraaid.



De kalkoen is klaar als de borst minimaal 65 C is en de dijen 75 C en het vocht dat de kalkoen verlaat helder is. Door het terugkoelen van de borst zal dat ongeveer tegelijkertijd behaald worden. Mocht de temperatuur behaald zijn maar komt er geen helder vocht uit de kalkoen laat hem dan nog eens tien minuten op de barbecue liggen en kijk dan of het vocht dat de kalkoen verlaat helder is.

En als het goed is heb je dit als eindresultaat.




Bedankt voor het kijken.

maandag 14 januari 2013

Lomo al Trapo

Lomo al Trapo is een recept uit Zuid Amerka, en betekent zoveel als koe in doek. Het vlees wordt eigenlijk klaargemaakt in een zoutkorst, die in het begin bij elkaar gehouden wordt door een doek.

Ingrediënten:
 
- 1 ossenhaas
- 2 kilo zout
- 2 eiwitten
- specerijen naar keuze
- 1 schone doek
- slagerstouw

Werkwijze:

Meng het zout met het eiwit, dit zorgt ervoor dat het zout wat aan elkaar plakt en maakt het oprollen een stuk makkelijker.



Leg de doek op de tafel en maak met het zout een vierkant van 8 mm dik. De diagonaal van het zout vierkant moet iets groter zijn dan het stuk ossehaas.



Bestrooi het met kruiden naar wens. Hier gebruik ik gewoon vers gemalen peper, maar oregano of diverse verse kruiden is ook lekker. Leg de ossenhaas op het zout.



Vouw het doek nu dicht als een enveloppe.







Rol nu het vlees strak op.



Bindt de rol dicht met slagerstouw.



Knip de touwrestjes af.



Steek de briketten of houtskool aan met de starter en wacht tot de briketten allemaal branden.



Leg de briketten in een lange strook zodat de hele rol op de briketten past.



Leg de rol nu direct op de briketten, de buitenkant kan een klein beetje gaan branden maar dat is niet erg.



De vlammen doven snel



Dit was een haasje van 1,8 kilo en heb hem 8 minuten laten liggen en daarna omgedraaid.



Na zeven minuten op de ander kant heb ik de kerntemperatuur gemeten, deze moet 45 C zijn.

Haal de rol van het vuur en klop alle brandende briketten eraf. Leg het vlees in een hittebestendige schaal.



Sla de zoutkorst open met de achterkant van een stevig mes.



Haal de haas eruit en borstel het zout eraf.



En snijden maar.



Eet smakelijk!






Bewerk bericht

zaterdag 20 oktober 2012

Jack's Gevulde Speculaas



Ingrediënten:

- 160 gram gele basterdsuiker
- 140 gram zachte boter
- 20 gram water
- 1,5 gram zout

- 275 gram Zeeuwse bloem
- 18 gram speculaaskruiden
- 5 gram bakpoeder

- 200 gram amandelspijs
- 1 ei
- Jack Daniel's

- amandelschaafsel

- 3 eetlepels abrikozenjam
- 2 eetlepels water

- 6 rondo vormen
- 1 Jack speculaasvorm
- spuitzak
- paletmes
- bakpapier
- siliconenkwastje
- bakspray

Werkwijze:

Meng de basterdsuiker, boter, 20 gram water en het zout.
Doe hierna de bloem, speculaaskruiden en het bakpoeder erdoor.
Dit is een 'zetdeeg', en is het best na 1 à 2 dagen in de koelkast.
Verwarm de barbecue op 180 C.

Leg een vel bakpapier op een ovenplaat en zet hier de Rondovormen op. Spuit wat bakspray in de vormen, strooi wat amandelschaafsel op de bodem.

Rol de helft van het deeg uit met een dikte van 3 mm, doe dit tussen twee lagen huishoudfolie. Tip gebruik twee latjes van 3 mm als hulp.





Steek hier zes rondjes uit met een diameter die net iets groter is als de Rondovormen.



Leg de deegplakjes voorzichtig in de vorm, het lijkt op een bolletje dit komt goed tijdens het bakken.



Meng de amandelspijs met het ei en de Jack Daniel's zodat het één zacht geheel is en doe dit in de spuitzak. Spuit het spijs in de vorm.



Voor de bovenkant verdeel je het deeg in zes balletjes van 32 gram.
Bestrooi de vorm met meel en klop dit er weer uit.



Druk een bolletje speculaas in de vorm.





Draai de plank om en sla er hard mee op een houten plank.



Leg met behulp van een paletmes het speculaasje op de Rondovormen en druk de zijkanten, voorzichtig, goed aan.



Bak de speculaas nu 20 minuten in een voorverwarmde barbecue van 180 C.



Na twintig minuten uit de barbecue halen, de rondovormen gelijk lossen. De gevulde speculaas op een rooster laten afkoelen.

Meng de abrikozenjam met het water, smeer dit voorzichtig met een siliconenkwastje op de gevulde speculaas.



En dan is dit het resultaat:





Bedankt voor het kijken.


vrijdag 27 april 2012

Gehaktballen en een plankje



Voor de fotowedstrijd van het BBQ Genootschap moest deze maand iets gemaakt worden op een barbecue plankje. Normaal maak ik altijd zalm op een plankje maar deze keer wilde ik wat anders. Gehaktballen op een plank!


Ingrediënten:


- 300 gram rundergehakt 
- 2 eetlepels Big Bob Gibson rub, of een andere barbecue rub 
- je favoriete barbecue saus 
- kaas 
- rode ui 
- uitgebakken bacon 
- 2 broodjes 
- 1 cedar houten barbecue plankje, minimaal 1 uur geweekt in water 


 Werkwijze:


Meng het gehakt en de barbecue kruiden goed door elkaar en maak er twee mooie, stevige, ballen van en leg deze op het geweekt plankje.




Steek de briketten aan en vul daarmee één kant van de barbecue, split grill methode.




Leg het rooster op de kettle en recht boven het vuur het plankje met de ballen. de uien kan je aan een stokje er indirect naast leggen
.


Smeer de gehaktballen in met je favoriete barbecue saus.




Na 10 minuten smeer nogmaals in met barbecue saus. Het plankje nu indirect leggen zodat het niet in de brand vliegt.




Leg de kaas en de bacon er bovenop.




Nu nog vijf minuten om de kaas te laten smelten.




Dan kan het broodje worden opgemaakt, broodje, cocktail saus.




Gehaktbal en uien.




Bovenkant erop en voila.




Bedankt voor het kijken!