maandag 14 januari 2013

Lomo al Trapo

Lomo al Trapo is een recept uit Zuid Amerka, en betekent zoveel als koe in doek. Het vlees wordt eigenlijk klaargemaakt in een zoutkorst, die in het begin bij elkaar gehouden wordt door een doek.

Ingrediƫnten:
 
- 1 ossenhaas
- 2 kilo zout
- 2 eiwitten
- specerijen naar keuze
- 1 schone doek
- slagerstouw

Werkwijze:

Meng het zout met het eiwit, dit zorgt ervoor dat het zout wat aan elkaar plakt en maakt het oprollen een stuk makkelijker.



Leg de doek op de tafel en maak met het zout een vierkant van 8 mm dik. De diagonaal van het zout vierkant moet iets groter zijn dan het stuk ossehaas.



Bestrooi het met kruiden naar wens. Hier gebruik ik gewoon vers gemalen peper, maar oregano of diverse verse kruiden is ook lekker. Leg de ossenhaas op het zout.



Vouw het doek nu dicht als een enveloppe.







Rol nu het vlees strak op.



Bindt de rol dicht met slagerstouw.



Knip de touwrestjes af.



Steek de briketten of houtskool aan met de starter en wacht tot de briketten allemaal branden.



Leg de briketten in een lange strook zodat de hele rol op de briketten past.



Leg de rol nu direct op de briketten, de buitenkant kan een klein beetje gaan branden maar dat is niet erg.



De vlammen doven snel



Dit was een haasje van 1,8 kilo en heb hem 8 minuten laten liggen en daarna omgedraaid.



Na zeven minuten op de ander kant heb ik de kerntemperatuur gemeten, deze moet 45 C zijn.

Haal de rol van het vuur en klop alle brandende briketten eraf. Leg het vlees in een hittebestendige schaal.



Sla de zoutkorst open met de achterkant van een stevig mes.



Haal de haas eruit en borstel het zout eraf.



En snijden maar.



Eet smakelijk!






Bewerk bericht

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen