dinsdag 15 januari 2013

Kelly Bronze Turkey
Met de feestdagen is het mooi om een kalkoen op tafel te zetten. Dit jaar heb ik gekozen voor een van de betere kalkoenen die er te koop zijn; de Kelly Bronze Turkey.

Kelly Bronze kalkoenen zijn slechts beperkt leverbaar en je moet dan ook nog eens bij de betere poelier of slager zijn. De mijne komt van 'het  Haantje' te Malden, mijn huisleverancier voor gevogelte en Spareribs.

Ingrediƫnten:

- 1 Kelly Bronze Kalkoen
- 2 winterwortels
- 4 uien
- knoflook
- 250 ml water
- peper en zout
- verse kruiden
- braadslede
- Weber Smokey Mountain op 175 C
- appel rookhout

Werkwijze:

De Kelly Bronze Kalkoen heeft zwarte veren en daarom ook zwarte haarzakjes, die kan je met een pincet verwijderen maar dat hoeft niet.Snijd de peen en uien en doe deze in de braadslede met wat knoflook en verse kruiden.Leg de kalkoen op de groente en laat hem zo enige uren op kamertemperatuur komen in de keuken.Een half uur voor de kalkoen op de WSM gaat kan je de kalkoen borst wat terugkoelen met een coldpack zodat de borst en de dijen tegelijkertijd klaar zijn.

De kalkoen heb ik met wat peper en zout bestrooid, de vleugels heb ik op aanraden van noskos ingepakt met alluminiumfolie, aangezien deze anders verbrand zijn als de kalkoen klaar is. De kalkoen gaat op zijn borst in de WSM op 175 C en wat appel rookhout. De rug van de kalkoen bevat het meeste vet en door hem met de borst naar beneden in de braadslede te leggen bedruipt het vet van de rug als het ware de kalkoen. Giet het water in de braadslede.Na een uur mag het alluminiumfolie eraf.Na weer een half uur heb ik de kalkoen omgedraaid.De kalkoen is klaar als de borst minimaal 65 C is en de dijen 75 C en het vocht dat de kalkoen verlaat helder is. Door het terugkoelen van de borst zal dat ongeveer tegelijkertijd behaald worden. Mocht de temperatuur behaald zijn maar komt er geen helder vocht uit de kalkoen laat hem dan nog eens tien minuten op de barbecue liggen en kijk dan of het vocht dat de kalkoen verlaat helder is.

En als het goed is heb je dit als eindresultaat.
Bedankt voor het kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten