maandag 5 maart 2012

Chocolate Gateau a la Heston Blumenthal


Het recept van deze taart komt van Heston Blumenthal, de chef kok van The Fat Duck één van de beste restaurants ter wereld.

Ingrediënten:

Voor de bodem met een doorsnede van 20 centimeter

- 225 gram butter shortbread biscuitjes
- 45 gram gesmolten ongezouten boter
- 3 eetlepels kristal suiker
- 40 gram knettersuiker

Voor de chocolade ganache

- 350 gram slagroom
- vleugje zout
- pulp van 12 passievruchten
- 100 gram vanille vla
- 220 gram pure chocolade, in brokken
- 100 gram melk chocolade in brokken

Cacao poeder om te bestrooien

Werkwijze:


Bak de koekjes in een voorverwarmde oven van 180 C voor 10 minuten tot ze goudbruin zijn. Plaats de koekjes, gesmolten boter en suiker in de foodprocessor en mix het tot het een zand structuur heeft.


Meng het mengsel voorzichtig met de knettersuiker.


Bedek de bodem van de taartvorm met bakpapier en stort het koekjesmengsel op de bodem.


Met de bolle kant van een lepel het koekjesmengsel gelijkmatig over de bodem verdelen, niet te hard aandrukken anders verliest de knettersuiker zijn werking.


Laat de bodem opstijven in de koelkast. Doe de slagroom in een pannetje samen met het zout en de pulp van de passievruchten.




Verwarm het megsel tot het bijna kookt, haal het van het vuur en laat het 5 minuten rusten. Voeg dan de vanille vla toe.
Verwarm de pure en melk chocolade au bain marie tot het volledig gesmolten is, haal van het vuur. Zeef het roommengsel.


Meng het room nu in drie gedeeltes met de gesmolten chocolade, iedere keer tot de room volledig is opgenomen!


Laat de ganache afkoelen tot kamertemperatuur en bestrijk de taartbodem met een laagje van de ganache.
Laat dit nu vijf minuten opstijven in de vriezer zodat de ganache de bodem niet zacht kan maken.
Doe hierna de rest van de ganache in de vorm. Tip: tik even voorzichtig tegen de vorm zodat er geen luchtbellen in de ganache zitten.


Laat het geheel nu een paar uur in de vriezer opstijven.
Om de zijkant te verwijderen kan je de taart het beste op een grote pot zetten en de buitenkant kort verwarmen met een creme brulee brander.




Bestrooi de buitenkant met cacao poeder.


Bedankt voor het kijken.

Oh ja er is ook een filmpje van de meester zelf die deze taart maakt, veel plezier!




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen