Laatst was ik bij de Weber Grill Academy van Reitse Spanninga te Joure. Bij het dessert zat een zelfgemaakte stroop die werkelijk super was.
Hier is het recept:
Ingrediënten:
- 500 gram suiker
- 4 Kaneel pijpjes
- 40 gram Ster anijs
- 20 gram Roze peperkorrels
- Verse dun gesneden sinaasappel schil
- 3 Verse laurier blaadjes
- 2 stelen Citroengras
- ½ liter water
- Weckpot 0,75 liter
Werkwijze:
Doe boter of olie in de pan en zweet alle kruiden aan. zodat de smaken goed los komen.
Voeg in één keer alle suiker toe en roer de suiker met de kruiden.
Net zolang dat de suiker gaat karameliseren.
De eerste suiker begint te smelten.
De suiker begint te klonteren.
Rustig doorgaan, de suiker begint nu langzaam te karameliseren.
En nu gaat het vlug de suiker wordt helemaal vloeibaar en is gekaramellisseerd.
Nu moet je heel voorzichtig het water toevoegen, pas hierbij goed op! De suiker is bloedheet en het water zorgt ervoor dat de suiker gelijk afkoelt en gedeeltelijk stolt. Doe dit dus heel voorzichtig zodat het niet gaat ploffen!
Maak je geen zorgen als de suiker teveel gestolt is, dit lost snel weer op bij het verwarmen.
Kook het nu in tot een stroperig geheel.
Ik heb het geheel in een wekpot gestopt om de kruiden nog enkele dagen de tijd te geven om goed in te trekken in de stroop.
Let goed op dat je de stroop niet gelijk probeert te proeven, suiker is heter dan kkend water en plakt vast aan de huid, uitkijken dus!
Over een paar dagen doe ik de stroop door een vergiet zodat ik een zuivere stroop overhoud.
Reitse bedankt voor het recept, dat wordt Lekker Ite!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten