woensdag 15 december 2010

Gerookte kipfilet

Nadat ik de laatste maanden op het BBQ Genootschap steeds vaker gerookte kipfilet voorbij zag komen stond het met stip bovenaan de to-do-lijst.

Gisteren bij mijn buurman 6 kipfilets gehaald en die in een pekeloplossing gelegd van 2 liter water, 200 gram zeezout, 1 eetlepel gekneusde peperkorrels, 1 eetlepel thijm, ½ theelepel rozemarijn en 4 laurierblaadjes.

De pekeloplossing had ik 's ochtends al gemaakt en even aan de kook gebracht zodat het zout goed oplostte en de smaak van de kruiden goed vrij kwam. Daarna af laten koelen tot een graad of vier.

Nadat de kipfilets een half uur in het pekelbad haden gelegen, heb ik ze afgespoelt en drooggedept. Toen nog even laten nadrogen in de ijskast.

Intussen de Weber Smokey Mountain klaargezet met de Minion Methode en twee blokken appelhout.
Bij de Minion methode leg je een aantal brandende briketten bovenop een stapel briketten die nog niet branden. Hierdoor kan je langer roken bij een lagere temperatuur.


Daarboven de zes kipfilets.



Drie uur later bij een temperatuur van 100 graden C, waren de kipfilets klaar (78 C).



Toen aflaten koelen en vandaag even ingepakt.





Ik heb er vijf ingepakt, de zesde heb ik gelijk geprobeerd.


Hij was heerlijk, meer rooksmaak dan bij gerookte kip uit de winkel, maar niet te overheersend.

Bedankt voor het kijken.

1 opmerking:

  1. Vraagje, hoelang kun je filetjes bewaren op deze manier groetjes nelly

    BeantwoordenVerwijderen